Stosuj dietę o niskim indeksie glikemicznym

Przez długi czas naukowcy twierdzili, że istnieją dwa rodzaje wę­glowodanów: proste i złożone. Proste oznaczały, że dany pro­dukt gwałtownie podnosi poziom cukru – najlepszym przykładem jest zwykły cukier, a złożone, takie jak chleb, zboża, owoce i warzywa, miały podnosić poziom cukru stopniowo.

Ale okazało się, że jest inaczej, że sytuacja jest nieco bardziej skom­plikowana. Niektóre węglowodany złożone drastycznie podnoszą po­ziom cukru; tak jest w przypadku białych ziemniaków czy białego chleba, które są jeszcze gorsze niż biały cukier. Nowa, dokładniejsza ocena wpływu węglowodanów na poziom cukru to tzw. indeks glikemiczny lub inaczej obciążenie glikemiczne. To naukowa złota zasada pozwalająca ocenić, w jakim stopniu i jak szybko konkretny produkt żywnościowy podnosi poziom glukozy we krwi.
Jak można się spodziewać, przeciwdziałanie nagłemu wzrostowi poziomu cukru we krwi poprzez spożywanie pokarmów o niskim in­deksie glikemicznym pozwala zapobiegać cukrzycy i powikłaniom cukrzycowym, w tym chorobom serca i otyłości, jak również pogor­szeniu sprawności poznawczych, a możliwe, że i alzheimerowi. Nagły wzrost poziomu cukru we krwi, a w efekcie zaburzenia poziomu insu­liny mogą prowadzić do stanów zapalnych, tworzenia się zakrzepów oraz szkodliwych zmian w cholesterolu i strukturze żył, co ostatecznie szkodzi mózgowi. Pewne badanie kanadyjskie dowiodło, że diabety­cy z cukrzycą typu drugiego lepiej sobie radzili na testach pamięci po spożyciu pokarmów o niskim indeksie glikemicznym niż o wysokim (biały chleb). Choroba Alzheimera o 65 procent częściej występuje u osób z cukrzycą.

Według specjalistów, stosując dietę o niskim indeksie glikemicz­nym, możesz opóźnić upośledzenie sprawności poznawczych lub w ogóle mu zapobiec. Możesz również zapobiec przekształceniu się stanu przedcukrzycowego w cukrzycę.

Aby zmierzyć indeks glikemiczny, trzeba zbadać, na ile określo­ny produkt podnosi poziom cukru we krwi. Następnie przypisuje się produktowi określoną liczbę wskazującą na jego względną aktywność. Trudno tu logicznie wnioskować. Na przykład można by się spodzie­wać, że suszone śliwki oraz daktyle będą podobnie podwyższać po­ziom cukru we krwi, ale wcale tak nie jest. Śliwki suszone mają bardzo niski indeks glikemiczny – 29, a daktyle bardzo wysoki – 105.

Co robić? Dowiedz się, które pokarmy mają niski poziom gli­kemicznym, a które wysoki – to znaczy, które najmniej, a które naj­bardziej podnoszą poziom cukru we krwi. Unikaj lub ogranicz ilość po­karmów o wysokim indeksie glikemicznym, a jedz więcej produktów o niskim indeksie. Szczególnie niski indeks glikemiczny mają płatki owsiane i owies, warzywa strączkowe, w tym orzeszki ziemne i wszyst­kie warzywa, wśród nich marchew (to mit, że marchewka podwyższa poziom cukru). Pamiętaj: aby chronić swój mózg i resztę ciała, stosuj tę dietę przez całe życie.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.