Odżywiaj sie zdrowo i przyjmuj suplementy

Odpowiednia dieta mająca na celu zapobieganie pogorszeniu pa­mięci lub demencji oznacza dokonywanie wielu świadomych wybo­rów. Oto zalecenia dietetyczne, które mogą przyczynić się do zapo­biegania chorobie Alzheimera i pogorszenia pamięci:

  • Zaopatrz się w książkę kucharską z przepisami kuchni śród­ziemnomorskiej i stosuj się do podanych w niej zaleceń.
  • Regularnie stosuj oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz ocet.
  • Dwa lub więcej razy w tygodniu jedz tłuste ryby, takie jak łosoś, tuńczyk lub sardynki.
  • Zrezygnuj z czerwonego mięsa, w tym z boczku i parówek, lub jedz je tylko raz w miesiącu. Burgery wołowe zastąp burgerami z indyka lub wegetariańskimi.
  • Każdego ranka wypijaj kubek soku oraz tyle naturalnej kawy i herbaty, ile twój organizm toleruje; jeśli nie jesteś abstynen­tem, codziennie wypijaj do posiłku kieliszek wina, najlepiej czerwonego. Dobrze jest również pić jeden lub dwa kubki gorą­cego lub mrożonego gorzkiego kakao o niskiej zawartości tłusz­czu i cukru, zawierającego dużo flawonoli.
  • Codziennie jedz kubek różnego rodzaju owoców jagodowych, zwłaszcza borówek, truskawek i malin.
  • Codziennie spożywaj zielone, pomarańczowe lub jasnokolorowe warzywa; zielone sałatki; świeże owoce.
  • Jedz dwa lub trzy żółtka tygodniowo.
  • Zjadaj garść orzechów dziennie.
  • Jedz wyłącznie produkty pełnoziarniste, w tym chleb razowy brązowy ryż, płatki owsiane, płatki i makarony z pełnego ziar­na, popcorn.
  • Ściśle ogranicz spożycie produktów przetworzonych, zwłaszcza przekąsek, takich jak chipsy, precle i krakersy.
  • By utrzymać niski poziom cukru we krwi, jedz pokarmy o ni­skim indeksie glikemicznym;
  • Ogranicz spożycie tłuszczów trans i tłuszczów nasyconych, sodu, węglowodanów oraz cukrów dodanych. Uważnie czy­taj informacje na etykietkach. Wybieraj produkty nabiałowe niskotłuszczowe lub beztłuszczowe i/lub zastąp je mlekiem migdałowym, sojowym lub ryżowym.
  • Napoje gazowane (zwykłe i dietetyczne) spożywaj najwyżej kil­ka razy w miesiącu lub całkowicie z nich zrezygnuj.
  • Wybieraj produkty naturalne zamiast wysoce przetworzonych. Możesz też spożywać mrożone owoce i warzywa (bez sosów i syropów) – zawierają one wiele składników odżywczych oraz antyoksydantów.

 

Wybór odpowiedniego suplementu to decyzja indywidualna. Ich skuteczność zależy od wielu czynników w tym aktualnego stanu od­żywienia organizmu, stylu życia oraz genetycznych skłonności do de­mencji.

Oto moje wskazówki dotyczące suplementów:

  • Przyjmuj przynajmniej jedną tabletkę preparatu multiwitaminowego dziennie, a najlepiej multiwitaminę zawierającą wyso­kie dawki antyoksydantów.
  • Upewnij się, że nie cierpisz na niedobór witamin z grupy B (zwłaszcza witaminy B12 i kwasu foliowego) oraz witaminy D. Jeśli masz wątpliwości, poproś lekarza o skierowanie na proste badania krwi, które potwierdzą ewentualne niedobory.
  • Mało kto zapewnia sobie odpowiednią ilość kwasów tłuszczo­wych omega-3, bardzo ważnych dla ludzi w podeszłym wieku, dlatego kup suplement oleju rybnego, niezależnie od tego czy spożywasz tłuste ryby, czy też nie.

Dodatkowo możesz stosować wybrane suplementy w zależno­ści od wyników badań oraz indywidualnych potrzeb. Ja zazwyczaj przyjmuję codziennie: multiwitaminowo-mineralny suplement z wy­soką zawartością antyoksydantów, ale bez żelaza, oraz preparaty, dzięki którym zapewniam sobie w sumie 1000 mcg witaminy B12, 800 mikrogramów kwasu foliowego, 2000-5000 IU witaminy D, 200 mg kwasu alfa liponowego, 500 mg acetylo-L-karnityny oraz 400 mg oleju rybnego DHA. Bardzo możliwe, że dzięki nowym ba­daniom naukowym będzie można stworzyć różnorodne mieszanki lub napoje usprawniające funkcjonowanie poznawcze oraz zapobie­gające chorobie Alzheimera. Trwają prace nad stworzeniem i testowa­niem takich preparatów.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.