Tak,tak,tak – jedz tłuste ryby

Twój mózg dosłownie łaknie ryb. Jak twierdzi dr Gregory Cole, zastępca dyrektora UGLA Alzheimer’s Disease Center, niejedzenie ryb i zawartych w nich kwasów tłuszczowych omega-3 drastycznie zwiększa ryzyko pogorszenia umiejętności poznawczych i pogłębienia demencji, co potwierdza kilkanaście badań.

„Prawdę mówiąc, im więcej ryb jesz, tym mniejsze ryzyko, że bę­dziesz mieć demencję” – podsumowuje dr Emiliano Albanese z King s College London, po przeanalizowaniu diety piętnastu tysięcy osób z siedmiu krajów w wieku powyżej sześćdziesięciu pięciu lat. Osoby, które spożywały ryby kilka razy na tydzień, w porównaniu z tymi niejedzącymi miały ryzyko demencji niższe o 20 procent, a ci, którzy je­dli ryby codziennie – aż o 40 procent.

Badanie przeprowadzone na Rush University Medical Center w Chicago wykazało, że wystarczy jeść ryby raz na tydzień, aby spo­wolnić utratę umiejętności poznawczych u starszych osób aż o 60 pro­cent! To tak jakby odmłodzić się o trzy lub cztery lata.

Najwyraźniej pomijanie ryb nie jest zdrowe dla mózgu. Zawarty w nich magiczny składnik to tłuszcz omega-3, złożony przede wszyst­kim z kwasów tłuszczowych DHA (kwas dokozaheksaenowy) oraz EPA (kwas eikozapentaenowy). Logiczne jest zatem, że spożywanie ryb tłustych w większym stopniu chroni mózg niż spożywanie ryb chudych. Przykładowo, w pewnym badaniu przeprowadzonym na Tufts University spożywanie dwa razy w tygodniu tłustych ryb, ta­kich jak tuńczyk i łosoś, zmniejszało ryzyko alzheimera o 41 procent. Spożywanie chudych ryb nie dawało żadnego efektu.

Wysoki poziom DHA we krwi to prognostyk mniejszego ryzyka demencji. Naukowcy z Tufts odkryli, że w grupie osób w wieku od pięćdziesięciu pięciu do osiemdziesięciu ośmiu lat ci, którzy mieli bardzo wysoki poziom DHA we krwi, mieli też o połowę niższe ryzy­ko demencji i o 39 procent niższe ryzyko zachorowania na alzheimera niż osoby, u których stwierdzono najniższy poziom DHA.

Jeszcze bardziej niezwykłe jest to, że przyjmowanie preparatu DHA spowodowało poprawę pamięci u osób starszych, co dowiodło badanie, którego wyniki przedstawiono na konferencji poświęconej chorobie Alzheimera, zorganizowanej przez Alzheimer Association w 2009 roku. Osoby starsze, które uskarżały się na pogorszenie pa­mięci i które przez sześć miesięcy przyjmowały DHA w kapsułkach (900 mg dziennie), uzyskały znacząco lepsze wyniki w testach ucze­nia się i pamięci niż ci, którym podawano placebo. Naukowcy twier­dzą, że ci, którzy przyjmowali DHA, mieli taką pamięć i zdolność uczenia się jak osoby o trzy lata młodsze. DHA niezbędnego do badań dostarczyła firma Martek Biosciences Corporation; było to DHA we­getariańskie, pozyskane z alg (ryby wytwarzają omega-3, jedząc wła­śnie mikroalgi).

Oto sekret biochemiczny kwasów omega-3: powstrzymują one tworzenie się zakrzepów, unieszkodliwiają czynniki zapalne, przyczy­niają się do powstawania większych neuronów z silniejszymi połącze­niami, niszczą blaszki toksycznego beta-amyloidu i splątków tau oraz spowalniają proces starzenia się, wydłużając komórkowe struktury chromosomalne znane jako telomery.

 

Co robić? Dwa, trzy razy na tydzień albo codziennie, jeśli wolisz, jedz ryby, zwłaszcza tłuste, takie jak łosoś, tuńczyk, makrela, sardyn­ki, śledzie (bez sosów śmietanowych). Konserwy rybne zawierają ty­le samo kwasów omega-3 co świeże ryby, ale ryby chude (takie jak dorsz, białoryb i tilapia) oraz skorupiaki są ubogie w kwasy omega-3. Ryby można piec, opiekać na ruszcie lub gotować na parze. Nieste­ty smażone nie działają korzystnie na mózg. Także dodawanie szko­dliwych tłuszczów zawierających kwasy omega-6, takich jak majo­nez, olej kukurydziany, sojowy lub margaryna, zmniejsza korzystne działanie ryb.

Aby upewnić się, że spożywasz wystarczającą ilość kwasów orne- ga-3, w szczególności DHA, który szczególnie wzbogaca komór­ki mózgu, przyjmuj suplementy. Martec oferuje DHA pochodzenia roślinnego w kapsułkach zawierających 200 mg . Możesz również zażywać kapsułki zawierające DHA i EPA pozyski­wane z ryb. Zalecana dzienna dawka to 650-850 mg kwasów tłuszczo­wych omega-3, co prawdopodobnie będzie wymagać przyjmowania kilku kapsułek 1000 mg, bo nie wszystek kwas w nich zawarty to kwas tłuszczowy omega-3. Aby się upewnić, czytaj etykietki. Naukowiec z UCLA, dr Sally Frautschy, zaleca przyjmowanie dwa razy dziennie, rano i wieczorem, kapsułek zawierających 200 mg DHA pozyskiwa­nego z alg oraz kapsułkę zawierającą 1000 mg oleju rybnego (DHA i EPA). Wybieraj takie suplementy oleju rybnego, które są wzbogacone o antyoksydanty, na przykład witaminę E, co zapobiega ich leczeniu. Dobry sposób, by przekonać się, czy kapsułka zawiera świeży olej, to nadgryźć ją.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.