Oszalej na punkcie cynamonu

Przyczyną niszczenia mózgu może być niewłaściwe działanie in­suliny hormonu, który powinien zaopatrywać twoje komórki w energię w postaci glukozy. W konsekwencji, mózgowi może bra­kować glukozy, ale może być w nim jednocześnie za dużo wadliwie działającej insuliny. Taka sytuacja powoduje chaos, w tym katastrofal­ny wzrost poziomu toksycznego białka beta-amyloidu, lepkiego pa­skudztwa, które uznaje się za głównego winowajcę alzheimera.

Ale co może poradzić na to popularny cynamon? Prawdę mówiąc, całkiem sporo, jak stanowczo twierdzi dr Richard Anderson, spe­cjalista diabetolog z U.S. Departament of Agriculture. Odkrył on, iż spożywanie cynamonu może pobudzić słabą, nieskuteczną insulinę, i umożliwić jej normalne trawienie cukru. To bardzo ważne, ponieważ około 80 milionów Amerykanów ma słabą, mało wydajną insulinę, a stan taki nosi nazwę insulinooporności i jest oznaką cukrzycy oraz stanu przedcukrzycowego. Mimo to wiele osób nawet nie podejrze­wa, że na to choruje i nieświadomie naraża komórki swojego mózgu na stopniowe zwyrodnienia.

Anderson był zaskoczony tym, jak skutecznie cynamon likwido­wał insulinooporność. W jednym z badań odkrył on, że diabetycy, którzy przez czterdzieści dni dwa razy dziennie przyjmowali ćwierć łyżeczki cynamonu mieli do 29 procent niższy poziom cukru we krwi na czczo, co dowodzi, jak niezwykle skutecznie ta przyprawa wpły­nęła na przetwarzanie glukozy. Dodatkowa korzyść: cynamon obni­żył też poziom trój glicerydów, nawet o 30 procent, a cholesterolu aż o 25 procent.

To nie czary. Anderson zidentyfikował najbardziej skuteczną sub­stancję zawartą w cynamonie – związek chemiczny o nazwie poli­mer metylohydroksychalkonu (MHCP). W badaniach probówkowych MHCP zwiększał zdolność insuliny do przetwarzania cukru we krwi o 2000 procent. Cynamon spowalnia również trawienie pokar­mów o wysokiej zawartości cukru. Podczas badań przeprowadzonych w Szwecji, u badanych, którzy dodawali do budyniu ryżowego dwie i pół łyżeczki cynamonu, poziom cukru po dziewięćdziesięciu minu­tach wzrastał tylko o połowę, w porównaniu z osobami, które jadły ten sam budyń ryżowy bez cynamonu.

Jeszcze bardziej zaskakujące jest to, że najnowsze badania Ander­sona dowodzą, iż cynamon może w ogóle powstrzymać zachorowanie na alzheimera; rozpuszczalny w wodzie wyciąg z cynamonu blokował powstawanie w komórkach mózgu splątków tau, które przyczyniają się do wystąpienia choroby. Jeszcze bardziej zaskakujące jest odkrycie tegoż naukowca, iż po dodaniu ekstraktu z cynamonu do probówek ze splątkami tau, następowało szybkie ich niszczenie. „Cynamon po prostu je rozkładał” – twierdzi Anderson. Nie może on z pewnością stwierdzić, że cynamon zapobiega powstawaniu splątków tau w ko­mórkach ludzkiego mózgu lub je niszczy, ale jest optymistycznie nastawiony. Sam zresztą przyjmuje ekstrakt z cynamonu.

Co robić? Aby chronić się przed słabą insuliną, która może osta­tecznie uszkodzić twoje komórki mózgu, dodawaj cynamon do wszystkich rodzajów pokarmów i napojów. Większości osób wystar­czy pół do jednej łyżeczki dziennie. Wysokie dawki aktywnego skład­nika możesz również przyjmować jako suplement diety w postaci standaryzowanego, rozpuszczalnego w wodzie ekstraktu z cynamo­nu. Dzięki badaniom Andersona powstały dwie opatentowane marki suplementów z ekstraktu cynamonowego.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.