Pij sok jabłkowy

Można go nazwać „naturalnym Ariceptem”. Sok jabłkowy zwiększa produkcję acetylocholiny w mózgu, a jak wykazują najnowsze badania, dokładnie to samo robi najczęściej przepisywany wleczeniu Alz­heimera, szeroko reklamowany lek Aricept (donepezil). Naukowcy od czterdziestu lat wiedzą, że mózg zaatakowany przez alzheimera za­zwyczaj cierpi na niedobór neuroprzekaźnika o nazwie acetylocholi­na, który odgrywa kluczową rolę w tworzeniu się wspomnień i ucze­niu się. Dobrze byłoby zatem stymulować komórki nerwowe tak, aby produkowały go więcej, dzięki czemu pamięć będzie lepsza, a spraw­ność umysłowa wolniej będzie się pogarszać. W tym celu właśnie powstał Aricept. I co zaskakujące, tak właśnie zdaniem naukowców z University of Massachusetts działa sok jabłkowy.

Naukowcy zmieszali przeznaczoną dla starych myszy wodę pitną z koncentratem soku jabłkowego i w efekcie produkcja acetylocholi­ny w ich mózgach zwiększyła się. Bardziej zaskakujące jednak było to, jak twierdzi czołowy naukowiec i neurobiolog komórkowy dr Tho­mas Shea, że myszy szybciej i dokładniej wtedy uczyły się oraz wyko­nywały takie zadania pamięciowe jak odszukiwanie drogi w labiryn­cie. Jego zdaniem sok jabłkowy wpłynął na podwyższenie poziomu acetylocholiny w komórkach nerwowych. Ile soku dostawały myszy? W przypadku człowieka byłaby to równowartość jednego kubka soku lub 2-3 jabłek dziennie przez miesiąc, wyjaśnia Shea.

Dodaje on, iż sok jabłkowy znacząco podnosi poziom acetylocho­liny, ponieważ dostarcza antyoksydanty, przede wszystkim kwercetynę, która chroni neurony przed zniszczeniem przez wolne rodniki. Ekscytujące są również wyniki badań probówkowe, które wykazują, że sok jabłkowy może obniżać tworzenie się w mózgu blaszek beta- amyloidu, odpowiedzialnych za wywoływanie alzheimera.

Co robić? Pamiętaj o starym powiedzeniu: jedno jabłko dziennie (lepiej, aby to były dwa jabłka lub dwa kubki soku) pozwala unikać le­karza (w tym przypadku geriatry neurologa). Dodatkowy bonus dla mózgu: jabłka pomagają zwalczać infekcje, zmniejszają ryzyko wystą­pienia cukrzycy typu drugiego, udaru i chorób dziąseł, obniżają ciś­nienie krwi, sprzyjają wąskiej talii – a wszystko to są czynniki ryzy­ka w chorobie Alzheimera. To nie żarty. Według analiz rządowych, osoby, które codzienne piją kubek soku jabłkowego lub zjadają kubek musu jabłkowego, albo duże jabłko, mają o 21 procent wyższe szan­se na węższą talię, a to oznacza niższe ryzyko zachorowania na alzhe­imera.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.