Pij wino, najlepiej czerwone

Spośród wszystkich napojów alkoholowych to wino ma szczegól­ne właściwości ochronne chroniące mózg. Niegdyś potwierdza­li to jedynie badacze francuscy i włoscy teraz jednak dołączają do nich liczne grupy naukowców szwedzkich, brytyjskich, amerykań­skich i innych, zachwalających korzyści płynące z picia wina, zwłasz­cza czerwonego. Choć niektórym może się to wydawać kontrowersyj­ne, rzadko można zobaczyć, by na przyjęciu neurobiolog pił martini, piwo lub białe zamiast czerwonego wina.

Szczególnie ciekawe wydają się wyniki najnowszego szwedzkiego badania, w którym przez 34 lata obserwowano 1462 kobiet. Najbar­dziej uderzającym odkryciem jest fakt, że prawdopodobieństwo wy­stąpienia demencji u kobiet, które nie piły żadnego innego napoju al­koholowego oprócz wina było 70 procent mniejsze niż u tych, które piły inny rodzaj alkoholu. Ani piwo, ani alkohol wysokoprocentowy nie miał żadnego działania ochronnego. Naukowcy z University of Gothenburg wnioskują, że najwyraźniej wino zawiera substancje po­siadające właściwości chroniące mózg, które nie występują w innych napojach alkoholowych.

Wino, zwłaszcza czerwone, zawiera przede wszystkim wiele anty­oksydantów. Jednym z nich jest rezerwatrol o silnym działaniu prze­ciwzapalnym. Antyoksydanty zapobiegają również uszkodzeniom oksydacyjnym, prowadzącym do obumarcia komórek mózgowych. Niedawno odkryto, że pewne przeciwutleniacze występujące w winie mogą przenikać do żywych komórek mózgowych i blokować odkła­danie się beta-amyloidu wywołującego chorobę Alzheimera. Ekspe­rymenty przeprowadzone na UCLA i Mount Sinai School of Medicine w Nowym Jorku wykazały, że ten rodzaj przeciwutleniaczy może również poprawić sprawności poznawcze u starych zwierząt, ponie­waż usuwa toksyczne złogi zatruwające mózg.

W jednym z badań naukowcy poili myszy podatne na chorobę Alz­heimera dwoma rodzajami czerwonego wina, Cabernet Sauvingon i Muscadine, zawierającymi duże ilości występujących w naturze an­tyoksydantów zwanych polifenolami. Obydwa rodzaje wina wykazały działanie ochronne i likwidowały uszkodzenia mózgu – wystarczy za­ledwie jeden lub dwa kieliszki o pojemności 142 gramów! Podawanie myszom czystego etanolu lub wody nie powstrzymywało degeneracji mózgu ani pogorszenia funkcji poznawczych.

Najnowsze badania dowodzą, że czerwone wino zawiera co naj­mniej piętnaście razy więcej polifenoli o działaniu antyoksydacyjnym niż białe wino.

Co robić? Jeśli lubisz alkohol w umiarkowanych ilościach, zacznij pić czerwone wino.

Ważne: optymalna ilość to jeden kieliszek wina dziennie dla kobiet i dwa kieliszki dla mężczyzn. Większa ilość może zwiększać ryzyko demencji i innych chorób.

Jeśli nie lubisz wina, nie zaczynaj go pić tylko po to, by chronić swój mózg. Pijąc duże ilości soku grejpfrutowego oraz soku jagodo­wego, dostarczysz swojemu organizmowi podobnych przeciwutlenia­czy jak te, które występują w winie. Nie jest jednak pewne, czy są one równie korzystne.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.